Julbak

Idag har Johannes och Samuel börjat sitt jullov efter halvdag i skolan med knytislunch. Johannes önskade pastasallad att ta med till sin klass och Samuel ville ha kycklingköttbullar. Eftersom Hugo fortfarande är dålig, idag har han även haft lite feber, så blev det en eftermiddag inomhus för oss. Inte mig emot då det blåste och duggregnade på tvären ute....
 
Vi bestämde oss för att baka lussekatter. Samuel var väldigt behjälplig med att fixa degen, men hade lite svårare för att rulla bullar. Han hade även lite svårt att acceptera alla steg som krävs för färdiga bullar. Hade han fått bestämma hade vi ansett bullarna klara så fort degen börjat släppa från degbunken.... Johannes rullade katter som aldrig förr, mycket roligt att se.
 
Smörsmältning. Brukar vara Johannes uppgift vid bak, men eftersom han inte var med fick Samuel det nöjet idag.
 
 
Johannes rullar bullar och Samuel äter lägger på russin.
 
 
 
Dessa godsaker fick sedan utgöra dagens kvällsmat.
 
 
Ikväll har fysioterapeuten varit här och tryckt på Hugo och nu hoppas vi att han ska hosta upp lite slem under natten. Vi fick väcka honom när hon kom, men efter en inledande skeptisism tyckte han nog att det var rätt skönt att hon tryckte och knådade på honom. Hon kommer tillbaka imorgon eftermiddag för vidare behandling.

Virus

Det är inte lätt att vara liten när det florerar RS-virus i huset. Det som övriga familjen hostar och/eller snyter bort, kan bli till jobbig hosta för en bebis. Hugo har hostat ett par dagar, men idag har det påverkat hans sömn på dagen, då han varje sovpass hostat och väckt sig själv. Han har varit ledsen, röstsvag och andats pipigt, så ikväll efter middagen tog jag honom till vår familjeläkare. Han konstaterade RS-virusorsakad bronkit, men än så länge inte alltför allvarligt, så inget sjukhusläge som det ser ut nu. Hugo blev ordinerad aerosol-behandling med bland annat pulmikort tre gånger om dagen tills han är bättre. Dessutom ska det komma en fysioterapeut hem till oss för att "klämma ut" slemmet under några kvällar framöver.
 
Han var inte glad när aerosol-masken kom framför mun och näsa, men ganska snart lugnande han sig och det verkar som andningen redan är mindre anstängd. Han sover för närvarande gott i selen på min mage. Blir nog halvsittande sovläge för mig inatt.
 
Så här glada miner har det inte varit så mycket av idag. 
 
 

Svensk fackla

När vi skulle köpa ved i inflyttningspresent åt några kompisar för ett par veckor sedan "kom jag över" en grej som heter svensk fackla och detta är något som svenska soldater i fält använde för att värma sig. Jag tyckte den såg spännande ut, så jag köpte en åt oss. Igår var det dags att prova. Marcus, Johannes och Samuel var mycket laddade och spända inför detta stora. Jag och Hugo, som hostar en del, fick stanna inne.
 
 
Den var lite svår att få fjutt på. Kanske för att den, utlovade enligt beskrivningen, medföljande tändaren fattades.
 
 
Blev iallafall en liten låga till slut.
 
 
Och när vi väntat ännu en stund brann det riktigt vackert. Och värmde gjorde den också.
 
 

Stabil

En liten (?) stabil 8.2 kg-bebis som greppar och försöker stoppa allt i munnen har vi i detta hushåll för tillfället. Igår var det väg, mät och vaccinering, så eftermiddagens luciafirande på svenska kyrkan blev tyvärr gråtkantat....
 
 
 
 
 

Juljus

Inte någon av våra tidigare decembrar i Bryssel har vi "lyckats" ta oss in till Grand Place för att titta på julljusen och de små bodarna med mat och pingel som är uppställda i kvarteren runt omkring, så det var hög tid för oss att göra det i år. Sagt och gjort tog vi bilen in till stan igår efter middagen. Julstämningen var kanske sådär då det regnat under stora delar av dagen, men det var uppehåll och lite småkyligt när vi kom in till stan, så det blev bättre. Vi möttes av ett fint upplyst Grand Place och mycket ljus på husen. Dock ingen julmusik och inte heller någon skridskois eller pariserhjul som jag trott. Antingen är det inget sånt i år eller är vi för tidigt ute.
 
Vi strosade runt lite och tittade och åt lite choklad. Barnen tyckte de var lite kallt och var väldigt nöjda över att vagnen med regnskydd kommit med. När Samuel började klippa med ögonen var det dags att åka hem. Han somnade sedan gott i bilen. Hugo sov sedan början turen i sjalen, så han och jag tog metron hem. 
 
 
 

Julpynt

Som traditionen bör så julpyntades hemmet i söndags när det var första advent. Johannes och Samuel var väldigt engagerade och hjälpte villigt till. Både på mitt sätt och på deras eget. Därför var det svårt att bli arg på Samuel när han hällt ut massa jord på golvet under sin innovativa ljusplacering. Inte riktigt där jag hade tänkt att vi skulle elda datumljuset varje morgon....
 
 

RSS 2.0