Åsa

I veckan som gått har vi haft trevligt besök av syster/moster Anna och kusin Åsa. Mycket uppskattat av både barn och vuxna. Vädret har svalnat av igen, så vissa dagar var det rent av svårt att förstå att det är juni, på gränsen till juli, när lekplatsbesöken krävde både stövlar, regnkläder och vantar. Andra stunder kom solen dock fram och det var riktigt skönt ute. Vi har mest hängt på lekplatser eller hemma i trädgården, precis lagom aktiviteter för sommarlediga mammor och barn.
 
Det råder ingen tvekan om att Anna är en populär moster.
 
Hela gänget på lekplatsen. En söt liten skara.

Gymnastiken, med sina hopp från plint till tjockmatta, har fått Johannes att älska att hoppa ner från höga höjder.
 
 
Från kompisen Fredrik som nu flyttat till Sverige fick vi ärva en trädgårdsbyggsats som blev mycket populär.
 
En eftermiddag tog vi ut filt och böcker i trädgården. Skönt med frisk luft när man läser.
 
Det var mycket lek och skratt under besöket och på det stora hela fungerade samspelet mellan kusinerna bra, ibland blev det dock lite konflikter. Det "roliga" i det är att se hur rangodningen dem emellan blev; om Johannes tog något från Åsa, så passade hon strax efter på att ta något från Samuel, som således blev utan.
 
Igår morse blev det tidig uppstigning för skjuts till flygplats och hemfärd. Vilket Anna och Åsa ska vara glada för, då både Samuel och Johannes kräktes på eftermiddagen. Nu håller vi tummarna för att A+Å slipper kräkas eftersom det annars skulle bli tredje gången på lika många träffar som vi smittat dem med magsjuka.

Man kan grilla också!

Som några av er redan känner till skaffade vi oss en Napoleon SE410 SBPK för ett tag sedan. För er som inte är så bevandrade i gasgrillsdjungeln är det just en gasgrill vi talar om.
76x43 cm grillyta borgar för att man kan bjuda in både en och två familjer på grillmiddag. Sen vi fick grillen har vi i stort sett inte lagat ett enda mål mat på spisen (i alla fall inte när vi båda varit hemma). Det har varit grillat till lunch och middag alla helgdagar. Om jag ska vara helt ärligt var en lunch inte nygrillad utan värmda grillrester.
Det är otroligt smidigt och man kan börja grilla på kortare tid än vad det tar att värma upp ugnen inne. Själva grillandet är enklare än på en kolgrill men tar lika lång tid. Naturligtvis saknar jag eldandet men i sinom tid kommer jag skaffa kolinsatsen till gasgrillen. Då har man det bästa av båda världar.
På rak arm kommer jag ihåg att vi har grillat följande:
Nöt, fläsk, kyckling, lamm, fisk, grönsaker, frukt, okända korvar, okända och obeskrivbara grillprudukter mm.

Ta seden dit man kommer

Bryssel är väldigt franskt. Och enligt Marcus så vet "alla" att fransyskor inte bär underkläder, och har därför introducerat Johannes i att "köra franskt", dvs byxor, men inga kalsonger. Eftersom Johannes gärna går i så lite kläder som möjligt, har han anammat denna stil med hull och hår. Vi har därför infört vissa begränsningar; man kör bara franskt hemma och tydligen, vilket Johannes upplyste mig om imorse, på vägen till och från badhuset. Han försöker dock utvidga detta, så hade jag inte varit vaksam hade jan åkt till skolan iklädd endast velourbyxor. Efter viss övertalningskampanj fick jag honom dock på bättre tankar. Så istället blev det dubbla kalsonger och shorts!
 
Innan vi ens kommit så långt som till påklädnad (vilket oftast är det sista som händer innan vi lämnar hemmet) pysslade han med korten till fröknarnas sommarpresenter.
 
 

Sommarfin

Barnen är friska igen, om än fortfarande lite extra trötta. Johannes sov till kvart över åtta imorse, det har nog inte hänt mer än en handfull gånger förut i hans liv :)
 
Dagen bjuder riktigt varmt, soligt och fuktigt väder, så jag har lovat barnen att det blir poolbad efter skolan. Jag fick den fina skolpojken och hans söta lillebror att posera lite framför kameran imorse innan vi åkte.
 
 
 
 

Hur ska han orka?

Johannes är frisk, men fortfarande hemma från skolan eftersom han ännu är lite extra trött och därför har sovit middag de senaste dagarna, något han inte gör i skolan. Idag verkade han pigg, så då tänkte jag att han nog klarar hela dagen utan sömn. När jag kom tillbaka från att ha lagt Samuel hittade jag honom dock så här inne i lektältet.
 
 
Tur att barn är lite mjukare i kroppen än vi vuxna, för jag hade nog varit rätt mör om jag sovit i princip direkt på golvet och med en gitarr som täcke. Jag som hade tänkt skicka honom till skolan imorgon igen; får kanske bli halvdag bara...
 
När Johannes feber, äntligen, gav med sig, var det Samuels tur. Knappa 40 grader och ögoninfektion vaknade han med efter middagssömnen igår och detsamma imorse. Dock relativt pigg, men det var ju Johannes periodvis också. Hoppas han blir frisk på kortare tid än en vecka.

Äntligen!

Änligen kom sommaren! Och det med besked; fortfarande nu på kvällen har vi 25 sköna grader ute.
 
Johannes mår fortfarande inte bra, men har varit ganska pigg på förmiddagarna, så då har vi lekt. Igår förmiddag var vi hemma i trädgården där jag bland annat fick hjälp att vattna blommor.
 
 
Johannes hade önskat lekplatsbesök, så det bestämdes för eftermiddagen. Redan här hemma insåg jag att han egentligen behövt vara hemma, men när jag föreslog det blev han väldigt ledsen. Så vi gick, men efter en knapp halvtimme ville han gå hem. Och så somnade han i vagnen på väg hem. Väl hemma vaknade han och mättes till 40 graders feber...
 
Så idag gjorde vi tvärtom. Lekplats på förmiddagen. Trots att Johannes var väldigt taggad till att leka orkade han med ungefär 40 minuter innan han kröp upp i vagnen och in i åkpåsen (!) och somnade. Sen sov han några timmar, delvis samtidigt som Samuel sov middag, så jag hann både äta lunch och dricka kaffe i solen i min ensamhet. På eftermiddagen plockade vi fram poolen eftersom det var så varmt.
 
 
När Johannes badat klart gick han och la sig och sov en stund igen. Jag hade tagit ut en av våra gästsängar och bäddat till honom i skuggan, så han hade det riktigt skönt där. Under tiden åt jag och Samuel mellanmål, sittandes på muren. Ett litet konststycke att hålla balansen där om man är knappt 16 månader, men kan mamma så.....
 
 
Jag lyckades få i Johannes några chokladbollar, så fram till sen eftermiddag var fem mini-chokladbollar och två små drickyoghurtar det enda han ätit. Men under kvällen har han ätit både glass och lite potatismos och har därför blivit lite piggare. Dock hade han fortfarande 39.7 nu på kvällen. Han har uppenbarligen åkt på ett riktigt elakt virus, men tack och lov har ingen annan i vår familj eller någon av söndagens besökare blivit sjuka.
 

Leksaker

Det finns leksaker och så finns det lek-saker. Ibland funderar man över om barnen verkligen behöver så många leksaker, när nästan vad som helst kan bli en riktigt rolig lek-sak. Medan Johannes låg i soffan, däckad i feber (som toppade på 41.1 grader under eftermiddagen) roade Samuel och jag oss i köket.

 

 
Vi ägnade en lång stund åt att stoppa tillbaka kaffeampullerna i sitt rör och sen hälla ut dem igen. Samuel tyckte det var riktigt roligt.
 
Under eftermiddagen fick vi riktigt skönt väder, så vi var ute i trädgården någon timme. Jag och Samuel lekandes och Johannes placerad i åkpåse i vagnen och sedan täckt av fleecefiltar. Stackaren, han mådde verkligen inte bra då. Vilket var förvånande, för han vaknade pigg imorse och vi var ute en en sväng med springcykeln på förmiddagen. Men sen blev han snabbt sämre. Efter lite alvedom vid femtiden piggnade han, tack och lov, till igen och ligger nu, i skrivandes stund (kl 20.15) och tittar på Bamse. Dock med trötta ögon....

 

 


Göra likadant

Så här kan det se ut när Samuel avslutat sin frukost, men insett var Johannes sitter och vad det är han äter. Tur att stolen är tillräckligt bred.
 
 
Helgen som gick bjöd på full rulle med en massa roliga saker. En lördag med gymnastik för Johannes och Marcus och Schlagerkonsert med svenska kören för Johannes och mig. Och en söndag med roligt lunch- och fikabesök av snart (tyvärr) hemflyttande kompisar, så det gäller att ses så mycket som möjligt nu. Tyvärr var Johannes väldigt trött och fick feber under gårdagen, så idag är han hemma från skolan. Efter alvedon för att lindra huvudvärken han hade imorse, så är han nu relativt pigg.
 
Marcus tog morgonflyget till Riga och har rapporterat om sommarvärme där. Här är det 13 grader och moln...

RSS 2.0