Barnarbete

Efter en mycket trevlig och avslappnande helg i Linköping med mina systrar kom jag hem med halva väskan full av nyinköpta saker. Bland annat strumpbyxor med lite "pojkigare" motiv än de rosa ränder och hjärtformade prickar som är det man hittar mest av här. Johannes fick både ett par med polisbilar och ett par med dinosaurier, mycket uppskattade och redan använda (något man inte alltid vet när det gäller kläder man köper till honom....).
 
Dessutom fick de varsin piasavakvast och plasträfsa i barnformat; allt för att kunna få lite hjälp med hemarbetet :) Ögonen lyste på båda två när de insåg vad det var jag hade i påsen och var sen ute och lekte med dem i över en timme igår eftermiddag. Kan nog bli fler timmar i trädgården med dessa saker i vår.
 
 
 

BVC

Igår var det dags för 4-respektive 2-årskontroll hos den franska delen av Belgiens motsvarighet till svenska bvc. Det börjades med väg och mät och Johannes var mäkta nöjd över att få vägas på "ståvågen" och bli mätt längs väggen. Båda följer sina kurvor väl. Dessutom var det läkarkontroll, som alltid hos O.N.E. Huvudmått, hjärtljud, örontitt, halstitt etc. Och så frågestund av deras färdigheter. Johannes förstod kategoriskt ingenting av det läkaren sa, varken på engelska eller franska. Efteråt, när tanten som vägt och mätt, på franska frågade om de vill ha varsin kaka, svarade han däremot snabbt "oui".
 
 
Idag har Johannes haft "ledig" dag från skolan, något jag/han tar sig någon gång i veckan. Förmiddagen spenderades i kyrkan och eftermiddagen hos en amerikansk klasskompis som bor nästgårds.
 
Imorgon åker jag ensam till Sverige för att umgås med mina systrar under helgen. Det ska bli väldigt trevligt, både umgänget och att få resa helt på egen hand, något jag inte gjort sen innan Johannes föddes. Jag ser fram emot en lugn flygresa och efterföljande tågresa, som jag planerar att spendera med en bok och en godispåse.

En två-åring

Kalaset i söndags var ju även Samuels, men det är först idag som han har födelsedag. Marcus var borta över natt, så vi hade bestämt att spara firandet tills på eftermiddagen när han kommit hem igen. Men jag tyckte det kändes så konstigt att låtsas som inget när jag och barnen vaknade imorse, så jag och Johannes kom överens om att ge Samuel en av presenterna samt sjunga för honom. Det blev Happy birthday och, på Johannes initiativ, samma sång på stapplande franska. Och så fick Samuel paketet med en Alfonströja i.
 
Dagen har därefter förflutit som vilken fredag som helst, bortsett från att Samuel, så fort någon nämnt för honom att han fyller år, har börjat sjunga happy birthday to you och sprungit runt i ring.
 
Efter skola och jobb, så körde vi familjefirandet på en av vardagsrumsmattorna. Morgonens sånger upprepades och Samuel fick ta sig an presentberget.
 
 
Han fick fin hjälp med öppnandet av Johannes och Marcus. Paketen innehöll många fina saker, bland annat böcker, kläder, köksgrejer, lakan och bilar.
 
 
 
Samuel är ju "lite" kräsen med maten, så det var inte helt självklart vad som skulle serveras till födelsedagsmiddag. Ett säkert kort är dock kyckling, så det blev en kycklingrätt i ugn som vi fick hos farmor och farfar första gången; en rätt vi gillar alla fyra. TIll efterrätt blev det glass med diverse tillbehör. Sen somnade gossarna snabbt.

Köksa

Vid kvällens matlagning hade jag en mycket hjälpsam, och välutrustad, hjälpreda. Inte nog med att han plockat fram alla redskap som behövdes för att göra potatismos, han stekte dessutom korv, gjorde delar av mosarbetet samt dukade. Roligt när barnen gillar "nödvändigt" hemarbete och gärna hjälper till.
 
 

Kalas!

Så var dagen äntligen inne för Johannes och Samuels kalas. När jag och Johannes smög upp tidigt imorse började Johannes omgående hoppa på stället i hallen. Han undrade om jag visste varför han gjorde det, vilket jag fick svara nekande på. "Det är för att jag är så laddad för kalaset mamma" fick jag till svar...
 
Förmiddagen spenderade jag och barnen med fler förberedelser; tredubbel kanelbullssats. Kanske tog jag mig lite vatten över huvudet med så mycket deg, men jag sysselsatte Johannes med att diska och Samuel med att provsmaka degen så gick det riktigt snabbt och smidigt att rulla alla bullarna.
 
Så här blev resultatet av allt vårt bakande.
 
 
Vi blev till slut 11 vuxna och 11 barn, så det var fullt hus i de 2.5 timmar som kalaset varade. Men det fungerade riktigt bra, kanske delvis för att de stora barnen försvann in på Johannes rum där de roade sig med att hoppa från våningssängen. 
 
Det hela avslutades med fiskdamm för barnen.
 
 

Förberedelser

På söndag vankas det 4- och 2-årskalas hemma hos oss. Vi blir 10 vuxna och 10 barn i åldern 4 månader-4 år, så blir nog livat. Förberedelserna har börjat.
 
 

London

Resan till London var väldigt trevlig och lyckad. En lagom lång tågresa på två timmar med några stopp och en massa tunnlar, till Johannes stora förtjusning. London mötte oss med duggregn och blåst, så det kändes nästan som att vara tillbaka i Göteborg igen. Eftermiddagen spenderades med promenad i regnet och liten shoppingtur och så hängde vi på låset på en lokal indier när den öppnade kl 18.
 
I lördags vaknade vi å andra sidan till sol, så när Marcus åkte till tågstationen med väskorna gick jag och barnen till en lekplats i närheten av hotellet. När Marcus var tillbaka tog vi dubbeldäckarbuss till Big Ben och Westminster Abbey. Två stooora turistattraktioner, så det blev ett barn i vagn och ett på axlarna för att kunna hålla koll på dem. Dubbeldäckaren tog oss sedan vidare förbi Trafalgar square och till en pub för lunch. 
 
 
 
Medan Samuel passade på att sova middag i vagnen gick vi och tittade på Picadilly Circus och sedan hann vi med tre (av de fem) våningar på Hamleys. Jag tror att till och med Johannes var lite matt till slut. Resan avslutades med dubbeldäckarbuss och tunnelbana till tågstationen och en glass i väntan på avgång.
 
 
 

RSS 2.0