Ikea

Under natten sjönk temperaturen en sisådär 20 grader, så när vi vaknade imorse var det istället regn och svalt. Fast det var ändå rätt skönt ute, så jag och Johannes klädde på oss regnkläder och stövlar och gick ut i trädgården efter frukost.

Därefter var det ett kort och snabbt ikea-besök som stod på schemat. Sagt och gjort, men så kort och snabbt blev det inte. För när vi kom fram stod det poliser och dirigerade oss till parkeringsplatser och utanför det fortfarande stängda varuhuset (en kvart innan öppning, så det var ju inget konstigt) stod en hord med människor och drack kaffe och åt kakor bland tv-kameror och radiomikrofoner. Jag ringde Marcus för att fråga vad som hänt, men fick samtidigt information från en vakt; igår kväll hade det smällt bomber på ikea i Gent, Eindhoven och Lomme, så alla vakter och poliser var där för att göra en extra säkerhetsgenomgång. Så vi fick snällt vänta utanför. Johannes roade sig säkert 10 minuter med sitt havreflarn och sen en stund på lekplatsen, så väntan gick rätt snabbt. Runt 20 i 11 blev vi insläppta i varuhuset, men bara till restaurangen. Och där fick vi vänta till kl 11 när hela varuhuset var säkrat. Och eftersom Johannes brukar äta lunch runt halv 12, så shoppingen fick bara ta 30 minuter. Men då visste jag ganska exakt vad vi skulle köpa.

Efter maten körde vi hem och Johannes somnade gott i bilen. Antagligen en efterlängtad tupplur eftersom han verkat trött hela förmiddagen.

I eftermiddag kommer alla kompisarna (igår fattades A eftersom han går på crèche på förmiddagarna) och mammorna hir för att leka. En av familjerna ska flytta till Sverige nästa vecka (tråkigt), så det blir lite avskedsfika för dem här. Vi kommer sakna dem.

Artigheten själv

Vi har en väldigt artig son, vilket är roligt. Ganska länge har han sagt "tack" när han får något. Och inte bara en gång, utan flera gånger även fast den som gett honom saken sagt varsågod redan vid första tacket. Ikväll när han åt sin kvällsmat så nös Marcus två gånger varpå Johannes utbrast "posit". Då blev vi allt lite fulla i skratt, för även om jag brukar säga prosit när Johannes nyser (vilket han gör i stort sett så fort han ser solen och ganska ofta i samband med att han hostar), så förväntar man inte sig att han ska göra detsamma.

Ett annat roligt uttalande från Johannes kom när jag och Marcus åt middag idag. Vi åt lamm och Johannes satt och gjorde oss sällskap. På Marcus fråga "Johannes, vill du smaka lamm", så svarade Johannes "bääää".

Idag har vi varit på lekplatsen och lekt med kompisarna på förmiddagen och så blev det picknicklunch i skuggan innan hemfärd. När Johannes vaknade efter eftermiddagsluren, så var det otroligt varmt (30 grader i skuggan), så det blev till att plocka fram badbaljan i trädgården. Ni kan ju tänka er hur varmt det var när han till och med satte sig ner i det kalla vattnet som kommer från slangen.








Städning i skoskåpet.

Idag gjorde jag en insats i skoskåpet. När jag började såg fördelningen nästan ut som på bilden. De tre paren som står högst upp i bild är mina.

För er som känner min kära fru väl kommer det inte som någon överraskning att en av hennes två största laster här i livet är högklackade skor. Den andra är dyra handväskor.


Final

Nu sitter vi i spänd förväntan inför finalen i Mästarnas mästare; en bra avslutning på en riktigt bra helg.

Igår eftermiddag var vi på sommarfest hos familjen S, vilket var väldigt trevligt. Och vi bjöds på god mat, god dryck och gott sällskap. Vi tog cyklarna dit och tänkte att det kunde passa bra att åka hem när Johannes skulle sova, vilket vi gjorde tidsmässigt. Dock var han inte så sugen på att sova redan då, utan väntade tills han låg hemma i sängen och det var tyst och mörkt. Men trots att han somnade en timme senare än vanligt så vaknade han vid vanlig tid. Idag var det min tur med lite sovmorgon, så jag kunde sova vidare till halv nio, vilket var skönt.

Dagen har varit väldigt lugn, Johannes har varit lite tröttare än vanligt, men ändå vid gott mod. Jag och Marcus har fått till varsin joggingtur och därefter grillade vi revben som vi åt ute.

Veckan som kommer blir kort här, för på torsdag åker vi till Sverige för bröllop nästa lördag. Det är planerat för vigsel på klipporna, så vi håller tummarna för vackert väder.

Johannes lyssnar på jazz på Grand Place


Mellanmål i trappan

Fel storlek

Johannes har ju tidigt haft en fascination för sin pappas kalsonglåda. Nu river han inte bara ut det mesta ur den, utan försöker även ta på sig kallingarna han får upp. Då kan man se ut så här.






Den här helgen är det sk Braderie i Stockel. Det innebär att alla affärer sätter ut försäljningsstånd utanför sina butiker och där säljer de rabatterade grejer. Dessutom har vi sett hoppborgar och på torget är ett mindre tivoli uppbyggt. Dessvärre var det inte öppet när vi var där på förmiddagen idag, så jag kunde inte åka virvelvinden. Johannes blev överlycklig över sin heliumballong som han fick med sig hem och som nu sitter i taket i vardagsrummet.


Strandlek

Både i måndags och idag har vi varit på en lekplats närmare stan och lekt; det är skoj med lite variation, framförallt för mamman :)

Dessutom har vi haft playdates där, även om måndagens date var med en liten tvåmånaders tjej som mest sov.... Men denna lekplats är full med härlig strandsand, som dock hamnar överallt. I håret, på armarna där man har solkräm, på läpparna, mellan tårna och i alla magvecken :) Idag tog vi cykeln dit, vilket var skönt och relativt smidigt. Fördelen är att vi kunde dra hem när vi ville och inte behövde ta tunnelbanan i rusningstrafik.

Dock är det lätt att bli av med saker i sanden; i måndags kom vi hem utan tennisbollen vi haft med oss och idag saknade vi en matburk i plast när det var dags att plocka ihop. Så man får vara noga med vad man tar med sig, vore ju trist att förlora en favorit.....

Som kontrast till sommaren vi har här så får ni idag en bild från pulkapremiären Johannes företog hos sin mormor och morfar den 12 december förra året.


Mamma göra....

En kommentar som jag fått höra att jag och mina kära systrar sa många gånger till pappa när han försökte göra något som vi tyckte att bara mamma skulle göra, tex köra vagnen (hur viktigt det nu är att mamma kör när man åker sulky och tittar framåt är ju en helt annan fråga....). Jag inser att vi för tillfället har ett likadant barn; det är mest bara mamma hela tiden.

Förvisso kanske det inte är jättekonstigt just nu, för när Marcus kom hem vid lunch i lördags hade Johannes och han inte träffats sen tisdagen förra veckan; alltå 11 dagar. Så Marcus har inte varit mycket värd under helgen. Och tyvärr var han tvungen att åka bort idag igen, men som tur väl är så kommer han vara hemma på onsdag när Johannes vaknar. Så då får vi nog köra lite pappa-invänjning igen, för så här kan vi ju inte ha det, det funkar inte för nån.

Igår hade vi tänkte åka på en lite längre cykelutflykt, men eftersom det var lite nyckfullt väder med regn på morgonen och ganska blåsigt, nöjde vi oss med en tur till en ny lekplats. Där visste vi dessutom att det fanns sandlåda, vilket Johannes gillar. "Problemet" var att det även fanns en trappa upp till caféet, som dessutom var fullt med stolar (som Johannes älskar), så han brydde sig inte så mycket om lekplatsen utan sprang mest upp för "bappan" till en "tol" som han stod och pekade på. För övrigt var det väldigt trevligt med ett café på en lekplats, även om kaffet inte var det godaste jag druckit sen vi flyttade hit.

Kameran har legat hemma i lådan hela helgen, så ni får hålla till godo med lite andra lekplatsbilder, både från Sverige och här.


Favoriten på Stockellekplatsen


Däckgunga är kul. Morfadern kom direkt från jobbet, därav den något opraktiska lekklädseln.


Denna blev snabbt en favorit i Öllsjö.


Ta efter

Det sägs ju att barn gör som man säger och inte som man gör. Därför sitter (ligger?) Johannes i morfars fåtölj på precis samma sätt som morfar gör.....



Idag har vi varit på belgiska bvc och vägt och mätt Johannes. Han sträcker numera 78.5 cm och väger 12.6 kg - ganska stadig med andra ord.

Dessutom fick jag ännu en gång användning för mina papper om svenska vaccinationsschemat för barn (på franska givetvis för annars skulle de inte förstå dem) då de försökte sticka honom med MPR-sprutan; den som han ska få i Sverige i augusti....

Hemma

Efter en mycket bra vecka hos mamma och pappa är jag och Johannes nu hemma igen. Vi har dessutom hunnit med födelsedagsfirande idag på eftermiddagen; vi kom i stort sett bara innanför dörren innan vi gav oss av idag.

Dock borde jag lära mig att jag inte ska köra bil hem till just den här familjen; förra gången jag skulle dit körde jag fel på vägen dit. Idag körde jag fel på vägen dit (dock inte på samma ställe som förra gången) och på vägen hem. Dessutom fick jag ju hoppa över rosévinet som de andra mammorna sippade på....

Bra kvalitet

För att kunna resa med liten väska plus ha plats för några nya inköp lämnade jag de allra mest vädertåliga ytterkläderna hemma i Bryssel och tänkte att vi kan låna här om det behövs. Då hade jag dock inte räknat med att det skulle regna en del, men som tur väl är så visade det sig att mamma och pappa har kvar ett par gamla gummistövlar i stl 22 som jag hade när jag var liten. Och dessa passade perfekt till Johannes och var fortfarande i riktigt gott skick. Var allt bättre förr?!



Han var även behjälplig vid trädgårdsarbetet som behövde göras.





När allt skitigt arbete är klart måste man bada. I Öllsjö finns det barn-spa.




Möhippa

Sen i tisdags är jag och Johannes i Skåne hos mamma och pappa/mormor och morfar. Jag har inte skrivit något om det tidigare eftersom jag igår tog tåget till Göteborg för att gå på kompisen Sophias möhippa och jag ville inte att hon skulle misstänka något. Det var väldigt roligt att vara med (även om det "bara" blev på delar av dagen) och jag tror faktiskt att hon blev riktigt överraskad över att se mig där.

Johannes stannade kvar hemma i Öllsjö och hade en väldigt bra dag med sin mormor och morfar. Jag var rätt nervös innan eftersom han och jag inte varit ifrån varandra mer än tre-fyra timmar förut och detta skulle bli från tidig morgon till sen kväll. Men det gick bra och han sov när jag åkte (tjugo över sex) och när jag kom hem (kvart i nio).







Det kan ta lång tid att gå hem från lekplatsen när man ska gräva lite var femtonde meter :)

Jag och Johannes har även hunnit med att hälsa på mitt jobb (och "tacka av" mig) och besöka en kollega som är hemma med sin tremånaders pojke. Imorgon ska vi till en annan kollega som också är mammaledig.


Sommarshopping

Igår blev det en tur till stan för lite shopping av sommarkläder till Johannes. En lyckad tur som gjorde att jag kom hem med nya byxor, nya tröjor, en skjorta och en keps. Nu är han snart rustad för en varm Brysselsommar.

Dagens bloggproblem verkar vara att ladda upp bilder, så det blir inga idag
heller :(

Kanske snart dags att lyssna på Tobias och flytta bloggen.....

Problem

blogg.se har problem med sidan, så det kan hända att det blir lite knapert med bloggande några dagar nu. Man blir ju så trött när man gör flera försök (som häromdagen) och det ändå inte funkar.....

Efter en otroligt solig och varm eftermiddag idag, som vi tog vara på genom att sticka ut och cykla innan middagen vaknade vi idag till ett grått Bryssel. Och sen kom det lite regn. Inte kul, men efter många fina sommardagar är det vara bara att acceptera. Och gräsmattan behöver lite att dricka.

Kompisar

Bloggen strulade lite igårkväll, så de tre (!) försöken jag gjorde för att publicera ett inlägg misslyckades. Då gick jag och la mig istället.

Igår eftermiddag hade Johannes besök av sina kompisar Albert, Fredrik, Noah och Nils. Och deras föräldrar och Noahs lillasyster Ebba. Barnen lekte i trädgården och vi vuxna satt och fikade i skuggan, det var väldigt varmt och soligt. Så efter ett tag var det dags att plocka fram vattenspridaren så att barnen kunde få svalka av sig lite. Denna tingest verkade vara både skrämmande och lockande, för de kunde inte hålla sig ifrån den, samtidigt som de blev ledsna när de blev blöta. Minstingen Nils var den som var mest kavat och kom närmast och höll på längst.

Eftersom alla gruppbilder är av nakenkaraktär blir det en bild på Johannes i väntan på kompisarna istället.




Jag glömde ju en sak från Leuven; har ni nånsin sett fler pedal-/sophinkar på samma ställe?!


Leuven

I dagens sommarvärme tog vi bilen till "grannstaden" Levuen, som är en mysig studentstad ca tre mil härifrån. Tanken var att vi skulle börja med en fika, men väl på plats var jag såg kaffesugen att jag inte kunde vänta, så det blev take away-kaffe från ett ställe redan innan vi nått centrum.




Vi strosade lite i affärer och njöt av vädret tills det var dags för Johannes att äta lunch. En lunch som blev något av en kamp eftersom han uppenbarligen var lite för trött för att äta, men till slut hade han fått ner iallafall hälften av sin portion potatismos och korv och somnat, så då kunde även jag och Marcus sätta oss till bords.





Även i Leuven finns det ett groote markt (grand place).



Efter lunchen fortsatte vi att utforska centrum. Vi passade även på att äta glass.



Och så fick Johannes, som var trött på att åka vagn, gå lite själv. Han travade iväg med en väldig fart.



Nu är klockan åtta och det är fortfarande drygt 25 grader ute.....

Sugrör

Idag har jag gått L-ABC-kurs (det som tidigare hette A(ndning), B(lödning), C(hock)) på svenska kyrkan. En kille som prästen känner hade flugit ner från Umeå för att hålla två kurstillfällen. Tanken var att prästerna och husmor skulle turas om att passa barnen (5 stycken) medan vi mammor var på kurs. Men efter bara nån minut hörde vi hur iallafall tre av dem skrek som tokar. En av dessa var Johannes. Mitt känsliga mammahjärta klarar inte att höra sånt, så även om prästen tyckte att det gick ok, så fixade inte jag att sitta och koncentrera mig på kursen samtidigt som jag hörde Johannes vråla i bakgrunden. Så det vara bara att hämta barnen och så var vi helt plötsligt ytterligare tre kursdeltagare :)

När vi skulle åka hem hade det blivit sommar igen, så när Johannes sovit var vi ute i trädgården och lekte resten av eftermiddagen. Han sparkade lite boll och visade för första gången att han faktiskt kan dricka med sugrör. Smoothie är aldrig fel och är, om han bara slutar dra upp sugröret hela tiden, ett perfekt mellis "on the go" som det så modernt heter.



Johannes pratar en hel del. Hans senaste ord (som kom för första gången igår) är flygplan. Gissa om vi är stolta?!

Stövlar

Även här har det varit lite sämre väder de senaste dagarna, men nån snö har vi inte fått tack och lov. Inte ens nåt regn, fast Johannes gick till garderoben imorse och plockade fram sina gummistövlar. Så då fick han premiäranvända dem även om de inte behövdes för vädrets skull.



Det var bara 5 grader ute, men ändå väldigt skönt i solen, så vi åt förmiddagsmellanmål i dörröppningen.



Därefter tog vi cykeln till en lekplats i närheten för dejt med kompisen Fredrik och hans mamma. Just idag kändes killarna lite "tetiga" mot varandra, så det blev en del tårar under lekstunden. Vi var alla lite kyliga när det närmade sig lunch så vi åkte med hem till dem så att Johannes skulle kunna få äta lunch inomhus. Sen somnade han gott i cykelstolen på väg hem; jag fick till och med stanna en gång för att luta tillbaka honom igen eftersom han hängde framåt alltför mycket.

Eftermiddagen spenderades i trädgården; vi (läs jag) blåste lite såpbubblor och sparkade lite boll.






Mera påsk

Med tillstånd från utgivaren postar jag nedanstående länk. En del av er kanske redan sett dessa, men jag hoppas det är nyheter för någon.

http://granebo.wordpress.com/2011/05/01/pask-i-bryssel/


Vurpa

Johannes gjorde en ordentlig vurpa när vi var på lekplatsen idag. Jag såg inte exakt hur det gick till, men jag misstänker att han snubblade ner för en kant och rakt på grusgången. För det var där han låg och grät med ansikte och mage nedåt när jag plockade upp honom. Då blödde han från både mun, näsa och panna plus att han hade munnen full med småsten och grus. Efter en liten sanering var han glad igen och ville fortsätta leka. Dock har han vissa skrapsår i ansiktet nu.






Ännu en helg

Så börjar ännu en helg gå mot sitt slut; för oss återstår att äta middag och kolla på Mästarnas mästare.

Igår förmiddag åkte vi till stan, jag behövde köpa en ny sjal till bröllopet vi ska på om en månad och Marcus skulle titta efter några nya skjortor. Johannes fick äta lunch vid en parkbänk i ett hörn av Botaniska trädgården.




Idag skulle vi åka på utflykt till något som kallas "Blå skogen". Detta är en skog där det varje år i april/maj blommar en massa blommor, så att hela marken ser alldeles blå ut. Vi var inte riktigt säkra på om vi var för sent ute, så vi chansade och åkte. Tyvärr besannades våra farhågor och alla blommor var vissna. Men vi fick en mysig fikapaus i solen och en kort promenad i skogen innan vi åkte hem igen.





Vi får helt enkelt föreställa oss hur vackra dessa blommor varit och återkomma nästa år, men då kanske lite tidigare än 1 maj.


RSS 2.0