Gymparedo

På onsdagar står gymnastik på schemat. Egentligen är det för barn från tre år och uppåt, dvs för sådana som Johannes, men eftersom Samuel också är hemma då så får han hänga med. Och han är ju inte typen som bara vill sitta i mitt knä i en timme och titta på när de andra barnen springer runt och leker och hoppar, så han är en ytterst aktiv deltagare. Hans favorit är den manliga ledaren Jean Pierre. De har kommit varandra nära och igår var det fascinerande att se hur bra de kommunicerade trots Samuels avsaknad av franskkunskaper (bortsett från ungefär bonjour, merci och au revoir).
 
Här är han klädd och och klar och i väskan finns gympaskor och vatten.
 
 
Imorgon är det den 31 januari och därmed fem år sedan jag och Marcus gifte oss. Det ska vi fira med en tågresa till London och hotellövernattning. Hemfärd sked på lördag eftermiddagen. Vad vi ska hitta på i London är fortfarande ett oskrivet blad. Vi får hitta aktiviteter som passar oss alla fyra. Det enda vi bestämt är iallafall att vi ska äta indiskt till middag imorgon kväll.
 
 

Ännu mer besök

Nu har Anna och Åsa återvänt till kalla Sverige och en längtande Björn. Vi längtar fortfarande efter Marcus, men nu är det inte mer än ett par timmar tills han landar.
 
Vi har fått lite kallare väder, men det har kommit tillsammans med sol, så igår förmiddag gjorde vi ett riktigt skönt lekplatsbesök med varm choklad i solen.
 
 
Förmiddagen idag spenderades på badhuset. Samuel, som vaknade strax efter klockan fem imorse, blev väldigt trött av badet och somnade mitt i lunchen när vi kommit hem.
 
 

Våfflor

I veckan är Marcus återigen i USA och arbetar. Vad jag har hört så började dock veckan med sol och pool. Fast nu verkar det vara kallare även hos honom.
 
Jag och barnen har under tiden besök av Anna och Åsa, vilket är väldigt trevligt. Vi varierar aktiviteter och delar vår tid mellan hemmet och andra ställen. Igår spenderade vi förmiddagen i kyrkan med sångstund, lek och sopplunch. Under eftermiddagen tog vi ut våffeljärnet i trädgården och åt våfflor med grädde och sylt till mellanmål. Mycket uppskattat av alla!
 

Idag åkte vi till Ikea på förmddagen. Lek på barnavdelningen och köttbullslunch stod på schemat. Nu lyser solen, så när Samuel vaknat blir det lekplatsbesök.

Jojo

För ett tag sedan fick jag lite sovmorgon. Det var morgonen efter den årliga avdelningsmiddagen. När jag får sovmorgon vill ungarna alltid in och väcka mig och halv nio fick Karin ge upp kampen. Grabbarna stormade in och väckte mig. De gick utan problem med på att jag kunde få ligga och dra mig en stund till. De röjde runt i sängen som ungar gör. Efter ett tag hörde jag Johannes utbrista: -AJ! Samuel, var man leker med sin egen pung och penis!

Besök i Värmland

På morgonen den 3:e januari tog vi tåget från Göteborg till Karlstad. En mycket trevlig resa på knappa tre timmar. Med oss hade vi packat en hel del tilltugg samt spel och iPads för att vi vuxna skulle kunna sysselsätta barnen på resan. Det gick jättebra och vi hade en mysig tågresa.
 
På plats i Karlstad mötte farfar Lars upp oss på perrongen. Båda barnen blev mycket glada över att se honom men sen kom Samuel på att han nog skulle vara lite blyg ett tag. Det gick över fort i alla fall. Efter att ha monterat in lite barnstolar och lyckats baxa in Karin i mitten mellan barnstolarna i baksätet bar det av till Skoghall.
 
Under besöket hos farmor och farfar hann vi med att äta gott och umgås men det var några saker som barnen tyckte extra bra om. En av dessa saker var att det fanns en källartomte som normalt sett skulle sitta i trappan ner till källaren, men det visade sig att han var riktigt busig. Detta tog sig uttryck i att han gick och gömde sig stup i kvarten. Då blev Johannes och farfar tvugna att ge sig ner i källaren med ficklampa för att leta rätt på honom igen.
 
Farmor hade skaffat katt och detta var något som Samuel gillade skarpt. Han ville ofta ha katten hos sig, kanske inte alltid i knät men väl brevid sig i soffan. Han blev riktigt bra på att handskas med katten som allt som oftast spann eller la sig på rygg för att bli klappad.
 
På andra kvällen behövde farmor hjälp. Det var så att fyra små tomtar hade gömt sig i trädgården. Naturligtvis behövdes det då någon som kunde leta rätt på dem. Johannes och Samuel gav sig, utrustade med pannlampor, ut i trädgården på jakt efter dem. Med viss hjälp från föräldrarna hittades alla fyra och kunde återföras in i värmen.
 
Både Johannes och Samuel gillar ju att dansa men i Skoghall fick de prova på sk styrdans. Johannes blev en riktig fena på vals och dansade helst till introlåten till P1 Sommar.
 
Utöver allt detta hann killarna även med ett lekplatsbesök, flera bad i det stora badkaret och mycket bus med Gordon. Johannes fick även chansen att köra med högtryckstvätten som de tre senaste åren varit utlånad till farmor och farfar. Detta fick till följd att garagenerfarten blev skinande ren.
 
Sist men inte minst fick båda gossarna en mycket exklusiv möjlighet som sällan eller aldrig erbjuds hemma; fika på sängen. Detta var såpass uppskattat att båda två utnyttjade möjligheten båda mornarna.
 
 

En 4-åring i huset

Sen igår har vi en fyraåring här hemma. En glad och stor sådan. Vi började förbereda honom redan förra veckan på att det var hans födelsedag på gång, så att han hade den att se fram emot. Han var väldigt laddad inför morgonen och vi kom överens om att på födelsedagar stannar man tyst i sängen tills någon kommer. Kanske med presenter och sång. Klockan 03.30 kom Johannes smygande till vår säng. Dock inte för att be om presenter utan för att sova där.... Men jag och Marcus lyckades ta oss ur sängen och fixa paketberget och lite fika utan att de två små vaknade, så de väcktes av skönsång och tända ljus. Båda två såg lika glada ut för det :)
 
Vi började med lite fika i sängen och sen tog Johannes sig an presentöppningen.
 
Han fick många fina saker, bland annat böcker, pysselböcker, spel, grytvante med tillbehör, stetoskop och en lyftkran. Spontant sa han till mig medan vi åt frukost att han tyckte att han fått många fina saker.
 
 
 
Dagen spenderade han i skolan där han bjöd på chokladbollar rullade i mångfärgat strössel. De såg betydligt roligare ut när man rullar dem i kokos. På kvällen blev det födelsedagsmiddag och då hade han "beställt" hamburgare och pommes frites, så det lagade vi. Dessutom hade vi en extra middagsgäst i form av min gamle gymnasiekompis Jacob som var i stan för ett möte. Av honom och hans familj fick Johannes fler böcker, vilket är skoj då båda barnen tycker mycket om att läsa.
 
Jag gjorde mig till och fixade ett glasståg till efterrätt.
 
 
Barnen (och vi vuxna) åt glatt, men när jag och Johannes pratade om tåget efteråt sa han att han hellre velat ha en glassbåt, så nu har jag något att bita i inför nästa gång.....
 
Efter en något senare kväll än vanligt somnade båda barnen snabbt och gott, mycket nöjda med Johannes 4-års dag!
 
 

Nyårsdag på hotell

Då Scandic lockade med ett flott erbjudande slog vi till och bokade in oss på Scandic Mölndal natten mellan 1:e och 2:e januari. Extra trevligt blev det i och med att Anna, Björn och Åsa ville hänga med. Vi valde att checka in strax efter 14 och de övriga snart därefter. När vi kom in på vårt rum utbrast Johannes: "-Men vart ska jag sova?" Jag kan lugnt lova att han inte blev det minsta besviken när vi då fällde ner den väggfasta våningssängen.
Vi hade bett om rummen brevid varandra, så kusinerna tyckte att det var helfestligt att springa mellan rummen och i korridoren. 
 
På entréplanet fanns det ett litet gym och på översta våningen fanns det bubbelpool och bastu. Karin var inte sugen på att träna så hon utforskade lekrummet med alla tre barnen medans vi andra tog oss ett kortare träningspass. När vi åter var i topptrim begav vi oss alla 7 till våning 6 för bubbelbad.
 
 
Johannes har ju en längre tid varit en storbadare men nu börjar även Samuel ta sig på den fronten. Han roade sig, liksom Johannes, med att om och om igen hoppa från kanten ner i bubbelpoolen. Det verkade nästan som om detta hade god inverkan på kusin Åsa som inte kommer tycka illa om vatten i ansiktet så värst länge till.
 
Efter allt badande och plaskande var vi alla riktigt hungriga. Då fick det bli en hotellpizzapicknick. Något som alltid är en given succe. Alla åt så de blev nöjda och mer därtill.
 
 
Tack vare detta var barnen inte så värst svåra att övertala till lite sömn. När alla tre susade gott satt vi inne på A&Bs rum och spelade frågespel och roade oss som vuxna som smitit undan barnen en stund gör.
 
 
Frukostbuffén morgonen därpå avnjöts under överraskande lugna former strax efter 08:00. Då hade jag och killarna redan hunnit med ett nytt pass i bubbelpoolen medans mamma Karin hade sovit en stund extra. När frukosten var avklarad passade vi alla på att ta oss ett nytt bad i bubbelpoolen innan vi checkade ut och begav oss hemåt igen. En mycket lyckad hotellvistelse om jag får säga det själv.

Nyår i Göteborg

För tredje året på rad firade vi nyår med familjerna Wramstedt/Rehammar och Rehammar/Larsson plus hang arounds i år i form av en tredje bror Rehammar med sambo.
 
Nytt för i år var att Wramstedt/Rehammar hade köpt stuga så dagsaktiviteterna förlades hit. Korvgrillning ute, bastu för de hugade samt lek och fika inne. Förhoppningsvis kommer vi få många fler fina stunder tillsammans i stugan.
 
På eftermiddagen förflyttade vi oss från stugan till Rehammar/Larssons hus för middag och umgänge. Samtidigt passade de barnlösa ungdomarna på att avvika för att få lite mer rajtantajtan än vad vårt fortsatta firande skulle erbjuda.
 
Under aftonen bjöds det på charkisar till förrätt, tjälknöl med potatisgratäng och svampsås samt marängsviss. Utsökt! Vi passade även på att revidera och rangordna de sju dödssynderna. Vällust röstades ut från listan och som bubblare kom fanatism in. Tolvslaget skålades in tre timmar för tidigt och sedan upplöstes firandet.
 
Pannkakor ute ihop med kusin Åsa
 
Jag skötte grillningen
 
Så här kan det se ut under firande med småbarnsfamiljer
 
Men småttingarna roade sig med en rulle serpentiner
 
Samuel rökte på en grissini, ihop med sin polare elefanten, för att fira den nya året

Mellandagar i Göteborg

Den 27:e december möttes hela familjen upp i GBG. Jag kom från Lidköping där jag hade passat på att, utöver bandyn, träffa och luncha med farmor Birgit i hennes nya boende samt sova över hos min kusin Petra med familj. Karin och barnen kom från Skåne. I och med att jag hade lyckats låna bil i GBG hade jag kunnat förbereda med handling vilket var skönt.
Under dagarna i GBG hann vi med mycket samtidigt som vi kände oss lediga. Vi var på skogsutflykt, Julmarknad på Liseberg, Universeum med familjen Klars, fika hos Wikström/Ringberg och middag hos fam Thomasson/Lindskog.
 
Lek i lägenheten, men var är Johannes?
 
Fika i skogen
 
Jul på Liseberg sett från mammas nacke
 
Ordning och reda i Universeums lunchrestaurang
 
Anja och Johannes ändrade på detta påhejade av sina småsyskon
 
Samuel på Jobbis på Universeum
 
I hajens käftar 

Jul i Skåne

Nu är vi åter hemma och har fått ordning på Internet som har krånglat ett tag. Under de närmsta dagarna kommer jag försöka sammanfatta vår ledighet i Sverige. Först ut blir naturligtvis julfirandet då jag tänker försöka hålla mig till kronologisk ordning.

Vi reste via Köpenhamn och från flygplatsen tog vi tåg där morfar mötte upp med bil. Barnen var inte särdeles blyga och snart var leken i full gång. Allt eftersom tiden gick anslöt fler och fler till julfirandet och till slut var vi Eva, Christer, Maria, Daniel, Frida, Anna, Björn, Åsa, PeO, Kalle, Ellen, Lizzie och Elliot utöver oss själva.
Dagarna före julafton grillade vi korv ute till lunch. Detta väckte grottmännen i både mig och Björn och mycket av vår energi gick åt just till att elda.
  
Dagarna före jul innehöll även promenader, lek inne och umgänge. Barnen deltog gladeligen i julgranspyntning. Karin hävdade att granen i sig var spikrak men att den var för smal för att passa bra i foten och därför lutade. Kan meddela att denna åsikt inte delades av alla.

Julafton bjöd på ett nytt smart grepp; som jullunch tog vi sillen och laxen mm och som julmiddag tog vi det varma. Detta visade sig passa de flesta väldigt bra. Detta medförde att man hade mycket plats kvar i magen för godis senare på kvällen. Dessutom hann vi med besök av tomten och dans kring granen och som så ofta var barnen rädda för tomten och främst föräldrarna som till sist dansade.

På juldagen upplöstes tillställningen då folk (däribland jag) började troppa av. Jag var ju tvungen att bevittna när Villa slog Vänersborg i annandagsbandyn.
Ett stort tack för till Eva och Christer för ett lyckat julfirande där logistiken löstes på ett imponerande sätt.

RSS 2.0