1 december

Nu är det första december och dags för en väldigt kär tradition; öppna första paketet i kalendern. Mamma har varit snäll och försett mig med 24 paket, TACK! Kalendern gjorde min mammas (numera bortgågna) faster Nonna till mig när jag var liten.

Jag ser fram emot att öppna paketen och se vad för gott som finns där ;)


Snö

Nu har vi snö även här i Bryssel!

Dagens två bilder är hemifrån vårt vardagsrum med snön utanför fönstrena. Glömde kameran när vi pulsade till kyrkan därav enbart inomhusbilder. Vad ljust och fint det är med snö. Temperaturen är precis under noll, så vi får väl se hur länge det vita stannar.





Johannes har blivit en riktig liten klas klättermus; han ställer sig upp mot allt han kan och hoppas på att hitta något att hålla sig i samt någon som tar emot när han trillar.

Detta är ungefär så långt ifrån honom det går att komma med kameran. Så fort han ser den kommer han krypandes i full kareta, så vi har många foton som är tagna på väääääldigt nära håll.....


Babysim (med betoning på sim)

Idag var simfröken Christine frisk igen så jag och Johannes fick prova på baby sim a la Bryssel.

Det var inte riktigt som hemma. Betoningen låg lite mer på sim och lite mindre på lek och sång här. Vi började med att lägga barnen ömsom på rygg och ömsom på mage och skulle samtidigt lära dem sprattla med benen eller ta crawltag; för att träna in simtagen. Johannes tyckte det var ok när jag gjorde det med honom, men när fröken skulle visa något och tog honom från mig blev han mycket ledsen och motsträvig. Vi körde på och jag lekte lite själv med honom medan fröken hjälpte flickorna.

Därefter skulle de sitta på en stor "madrass" och hoppa ner i vattnet från den. Det klarade Johannes också. När det var jag som stod i vattnet och tog emot honom vill säga....

En av flickorna blev väldigt förtjust i Johannes och försökte ge honom lite presenter och flirtande ögonkast; något han inte uppfattade överhuvudtaget ;)

Slutligen byggdes en "tunnel" av ovanstående madrass och där skulle barnen krypa genom för att sen hoppa ner i vattnet framför mamman (vilket innebar att det var fröken som skulle sätta in dem i tunneln). Johannes grät så fort jag lämnade honom till henne för att ta mig runt och blev glad först när han tagit sig igenom och fick komma tillbaka till mig. Vi försökte tvärt om,  men då vände han direkt och kröp tillbaka till mig. En sån mammagris :)

Vi tror att tandsprickningen besvärar honom då han är betydligt kinkigare än vanligt. Så det får gälla som orsak till åtminstone en del av mammigheten.

Tyvärr sjöng vi inget och jag kände inte att Johannes tyckte det var så jätteskoj. Så dit ska vi inte anmäla oss. Jag letar vidare och så provar vi att "bara" gå och bada med honom i det kommunala badhuset. Målsättningen är ju att han ska gilla vatten; inte att han ska kunna simma när han är två.

Det är tröttsamt att simma och trots ihärdiga försök att hålla honom vaken på vägen hem, så somnade han i selen när vi satt på spårvagnen. Så det var bara att gå hem och lägga honom och där ligger han än, 1 1/2 timme senare.

Gymping sett från sidan

Idag var vi iväg en sväng för att få göra något som vuxna människor tillsammans utan barn. Vi skulle på på Friskis & Svettis där det fanns barnpassning. Johannes ansåg dock barnpassningen vara undermålig så det blev jag som blev barnpassare och min fru som blev vältränad.

Johannes och jag satt vid sidan och tittade på. Ett upplägg som som passade oss båda perfekt. Sen tidigare visste jag att jag är gift med en väldigt trevlig och smart kvinna. Efter en timmes tittande på skumpande och gungande damer är det även bekräftat att hon utan tvivel är snyggast i Bryssel.

Nu är klockan 19:37 och snart ska jag gå och lägga mig. Det frestar på att titta på gympa.


Mamma- och pappa- grisen

Vi när en mamma- och pappa- gris vid vår barm....

Idag tänkte kombinera nytta och nöje genom att gå på friskis & svettisgympa tillsammans eftersom det utlovades barnpassning samtidigt. Så smidigt!

Sagt och gjort så åkte vi iväg (lite senare än planerat, men ändå i tid) med hjälp av navigatorn eftersom vi skulle till okänt område. Efter en felkörning (som ledde oss ner i en tunnel och närmare centrala Bryssel än nödvändigt) kom vi till hallen en kvart innan passet skulle starta. Vi fick veta att det var gratis första gången och fick fylla i papper med våra namn och kontaktuppgifter. Johannes lämnades hos barnpasserskan, en ung dansk tjej och vi gick för att byta om.

Barnpassningen var på våning 2 med ett stort fönster ner i gympasalen och när vi bytt om och kom tillbaka till hallen hörde vi på lång väg att Johannes var ledsen. Jag gick upp för att titta till honom och så fort han såg mig blev han glad igen. Vi lekte en stund och jag sa hejdå och gick ner till hallen igen. Några minuter senare hörde vi honom igen. Vad göra?! Marcus erbjöd sig att hoppa över gympan för att leka med Johannes istället för att vi skulle behöva springa ifrån titt som tätt. Så jag genomförde ett väldigt roligt gympapass (var väldigt länge sen sist) och Marcus och Johannes satt och tittade på och drack vatten. Johannes var väldigt nöjd med detta upplägg :)
Marcus fick dessutom veta från passvärden att han får spara sin gratisträning till nästa gång, vilket ju var väldigt snällt!

Efter passet åkte vi hem och Marcus stack ut på en joggingtur medan Johannes fick lunch.

Så till slut fick vi motionerat båda två även om det inte blev riktigt som vi tänkt. Så innan vi provar detta igen får vi nog träna Johannes på att vara med någon annan än sina föräldrar ;)

Då kanske vi även ska vara ute i lite bättre tid så att överlämnandet till barnvakten får ta lite mer tid än typ 30 sekunder....

Oväntat besök

När Johannes sov sin förmiddagslur, runt kl 9 (vilket kanske fortfarande är morgon för vissa av våra kära läsare ;) ) ringde det på porttelefonen. Vem var det? Väntar vi besök? Kommer det post på lördagar och vem har i så fall skickat paket som gör att brevbäraren måste ringa på? Frågorna var många och nyfikenheten stor.

När jag öppnade dörren såg jag; shit, det är polisen. Vad har hänt??

Han presenterade sig och sa att han var här för att se så att det verkligen är Sven (eftersom Marcus heter Sven Marcus heter han Sven i belgiska registeringen), Karin och Johannes som bor här. Då trillade polletten ner; vi hade blivit förvarnade om detta. Polisen kommer, flera gånger om man inte är hemma, för att se så att de som registrerats på en viss adress verkligen är de som bor där. Varken fler eller färre. Efter att ha visat upp våra pass så var han nöjd och gick igen. Och vi har officiell tillåtelse att bo i Bryssel. Alltid något.

När han gått började jag verkligen undra om polisen i Bryssel inte har bättre saker för sig än att åka hem till folk och kolla dem. Men så verkar vi bo i ett av byråkratins förlovade land, inte långt efter Frankrike (halva landet är ju fransktalande dessutom), så det är väl så här det är. Papprena vi ska få som "bevis" på vår registrering tar för övrigt nästan två månader att få och när vi bokade in nästa besök på town hall (13 januari) för att få dessa så påstod mannen bakom disken att det var svårt att få tid, men hans almanacka var nästan tom. Ja, ja, vi får lära oss att leva med att den svenska effektiviteten är låååångt borta. Det kanske kan gå ;)


Väntat besök

Några timmar senare (under Johannes eftermiddagslur för övrigt) ringde det på dörren igen.
Denna gången var det mer väntat; Marcus kollega Johan (svensk) och hans fru Jana (slovakiska) kom för att hälsa på och äta lunch. Vi passade då även på att inviga adventstiden lite i förtid med julmust och pepparkakor.

Vi hade en mycket trevlig eftermiddag, särskilt Johannes och Jana fann varann, och tycker det är tråkigt att J&J snart flyttar "tillbaka" till Prag.


Kontoutdrag

Här i Bryssel är det så flott att det finns ett bankkontor inne på vårt kontor. Verkligen lyxigt vill jag lova. Det hela blir ju inte på något sätt sämre av att Jeremy och Jennifer som jobbar där är mycket trevliga. Hur som helst tänkte jag att det kunde vara en bra ide att ta ett kontoutdrag i morse för att se att lönen verkligen kommer in som den ska.

Till min stora förvåning fann jag några märkliga poster på utdraget. Det visade sig att min kära hustru hade varit iväg en sväng och köpt lite julpynt. Hon har nämligen en rätt stark böjelse för just julpynt. Nu hade denna yttrat sig i inköp för 25 euro. Detta får väl anses vara ok med tanke på att julpyntskostnaden per kvadrat meter då inte kommer överstiga 15 cent vilket för de flesta är en slags övre smärtgräns.

Bada

Johannes blir ofta lite trött frampå kvällskvisten, men innan det är dags att lägga sig. Ett bra sätt att hålla honom glad och nöjd då är att bada badkar med honom. Efter gårdagens bad (tillsammans med mig) var det Marcus som ansvarade för kamningen.








Bilder från helgen

Som utlovat kommer här några bilder från helgen, övriga sitter i Thereses kamera :)


Lite häng hemma i vårt vardagsrum. Dörren till höger i bild går ut i hallen och dörren till vänster (bakom fåtöljen som Therese sitter i) leder till köket. Bakom fåtöljen har vi vårt matbord.



Det kan nog bli en liten tekniknörd av honom också....



I sin nya mössa inköpt på julbasaren på svenska kyrkan:



Registrering

Idag kunde vi alla ta lite sovmorgon eftersom vi skulle infinna oss i vår kommuns town hall kl 09.00 för att registrera oss. Det behövs för att vi tex ska kunna köpa nummerplåtar till vår bil (i detta land följer nummerplåten med ägaren och inte med bilen). Johannes verkade ha uppfattat möjligheten och sov till strax efter halv sju. Efter gårdagens uppvak 05.15 var båda hans föräldrar väldigt glada åt detta.

Efter town hall gick jag och Johannes till kyrkan och Marcus åkte till jobbet. Vi var bara en liten skara tappra kyrksångare idag. Jag vet inte om det var därför (eller på grund av en något för kort förmiddagslur) som Johannes inte tyckte det var så skoj att sjunga. Desto roligare var lekstunden efteråt.

Under eftermiddagen har jag invigt vårt nya skype-nummer (031-360 91 77) genom att ringa hem till vännen C - jag pratade via internet och hon pratade i sin vanliga telefon. Väldigt smidigt! Så vill ni nå oss, men inte har datorn igång funkar det numret bra (så länge vi har vår dator igång vill säga.... ) Annars går det alltid att sms:a oss först så startar vi datorn ifall vi är hemma och den är av.

Babysim

Idag på förmiddagen skulle jag och Johannes åka till ett ställe i närheten för att prova deras babysim och se om vi vill anmäla oss till nästa termin. Vi såg verkligen fram emot detta. Väl på plats var vi ganska tidiga, men väntade med att byta om. Vilket var tur, för idag var grupperna inställda pga sjukdom. Alla skulle ha blivit meddelade, men eftersom vi inte tillhör gruppen än så hade de missat oss -tråkigt. så det var bara till att bege sig hemåt igen.... Vi hoppas på att få göra ett nytt försök nästa vecka.

Helg!

I helgen som gått har vi haft (och har fortfarande, de åker imorgon måndag) besök från Ola och Therese. Det har varit skoj. Vi har fått turista lite, vilket varit nyttigt även för oss, nyinflyttade som vi är.

Gårdagen spenderades på den lokala marknaden och i city på shoppinggatan. Idag har vi besök julbasaren på svenska kyrkan samt det fascionabla området Sablon och dess antikmarknad. Efter en god lunch (med en sovandes Johannes i vagnen) åkte vi hem för att spendera en lat söndags kväll hemma.

Bilder kommer senare.

Johannes rum

Under veckan har Johannes rum pimpats för att passa en 10-månaders pojk. Lagom till högtidsdagen flyttade han dessutom in!

Välkomna!






Då var det dags för mitt första inlägg

Äntligen har det blivit dags för mig få delge er hur mitt liv tillsammans med min underbara hustru verkligen är. Igår tog jag åter cykeln till jobbet så Karin och Johannes kunde åka till Ikea. Det är naturligtvis väldigt spännande att komma hem från jobbet just en sån da. När jag vaknade på morgonen hade jag tex ingen aning om att jag behövde ett prickigt duschdraperi. På kvällen åkte jag och handlade inför helgen. Det blev en hel del kan jag lova. Det blev ca 165 euro men högst upp på kvittot stod det något slags löpnummer. Det stod 931 närmre bestämt. När jag kom hem fick Karin syn på detta och utbrast: -Har du handlat för 931? Tror du verkligen att jag har handlat för 8000 kronor blev min motfråga. Då blev Karin sur Slut för idag

Lugn dag

För att ladda inför helgens besök har vi haft en lugn hemmadag idag. Jag gjorde ett försök att baka kladdkaksmuffins; de smakar bra, men ser lite konstiga ut efter att ha blivit uppbända ur formen, jag har nämligen inte hittat några engångsformar här nere än.



Johannes tyckte det var kul att baka. Även om ingen av oss fick smaka på smeten eftersom det kan finnas salmonella i de råa äggen. Mycket att tänka på när man är i nytt land....




Vi har fönster ända ner till golvet i vardagsrummet, något som är populärt (hur kul det är för den som ska putsa fönsterna tål att diskuteras). Ibland kommer det en katt och hälsar på utanför, dock inte idag.





För att ni ska få ett litet hum om hur det ser ut utanför vårt hus så är detta vår gata och vårt hus. Den lilla gången till höger är gångstigen upp till entrén. Precis bortanför 30-skylten finns det även en liten trappa upp, det är bara 5-6 trappsteg, men ändå skönt med stigen när man har vagnen med sig. Vi bor precis bakom den gröna häcken man ser ovanför gångstigen. Samma häck syns till vänster i bild på de två ovanstående bilderna.


 

Och så en trädgårdsbild från vår privata trädgård på baksidan.


test

Min käre make vill gärna ha en chans att ge sin syn på vissa händelser i vårt liv här i Bryssel, så han har fått en egen kategori i bloggen, nu testar vi den. Den heter Gubben. jag har ingen aning om det kommer synas på bloggen vem som skrivit,men det återstår att se.

IKEA

Idag har jag och Johannes varit på IKEA och handlat lite, så Marcus fick ta cykeln till jobbet. Förra gången använde han GPS:en för att hitta rätt varpå den sista biten gick rakt genom er leråker, hoppas det gått bättre idag.

Vi började med att plocka ihop vad vi skulle ha, därefter blev det lunch. Först för Johannes och därefter blev det köttbullar a la IKEA Belgien för min del.



De har verkligen pommes till allt..... Man började inse omfattningen av pommes frites-ätandet när vår hyresvärd i samband med att han förklarade hur sopsorteringen funkar berättade var man kan kasta sin använda frityrolja....


Medan jag åt hade den lille ingenjören fullt upp med att undersöka brickvagnen.








Besöket avslutades i moll då jag inte var tillräckligt snabb med att betala och köra hem enligt Johannes. Han ville hem till sin säng, men jag var ju tvungen att köpa lite knäckebröd först. Och så skulle jag backa in i garaget för första gången. Sånt kan ta tid. Men vi kom hem väl och lilleman fick äntligen sova till slut.

Foton

Jag är duktig på att ta med kameran när vi är ute på grejer, däremot är jag betydligt sämre på att komma ihåg att använda den. Ska försöka bättra mig på den fronten.

Det har ju efterfrågats lite foton här på bloggen, så här kommer några på Johannes. Mest han som fastnar på bild numera :) Tobias vill gärna ha omgivningsbilder, det kommer i sinom tid. Förhoppningsvis innan han hunnit besöka oss.... Även resten av lägenheten skall väl publiceras vid tillfälle.


En bild från dagens shoppingtur:



En glad krabat som fick åka framåt i vagnen när han var missnöjd bakåtvänd. Då blev det annat ljud i skällan.
Även de två gaddarna syns tydligt på denna bild. Annars är de väldigt svåra att fånga då han alltid räcker ut tungan när man drar i underläppen för att blotta bissingarna.





Vem har sagt att man behöver leksaker; det går precis lika bra med kartongåtervinningen.







Det är inte helt lätt att fotografera när man ensam med honom, då han är väldigt nyfiken och gärna kommer och drar i kamerasladden. Bakom de röda ögonen döljer sig en målmedvetenhet som heter duga.
Detta är för övrigt Johannes krypstil. Ser lite omständigt ut, men han tar sig dit han vill och det är ju huvudsaken.

Shopping

Idag har jag och Johannes förärat det stora närliggande shoppingcentret med ett besök. Det blev ett kaffemått, en pyjamas till Johannes då den han har nu stramar i benen och runt hans fötter, samt en present till en nära släkting som snart fyller jämt. Eftermiddagen spenderades i hemmet och vi har invigt vår skypedator med moster Maria och med morfar. Det funkade väldigt bra även om Johannes inte riktigt verkar förstå att man tittar i kameran och pratar i mikrofonen; inte leker med kameran och äter upp miken.

Äntligen!

Så var vi äntligen uppkopplade med det stora vida nätverket igen! Internet- och tv-mannen har varit här på eftermiddagen och fixat med kablar och grejer. Vi förstod varandra trots språkförbistringen och jag lyckades visa honom alla kablar i källaren som han behövde komma åt.

Vilken frihet! Tänk ett sånt uppdämt surf-behov jag har just nu. Så det tar nog ett tag att komma ikapp, men nu ska jag iallafall kunna blogga lite smidigare.

Igår hade vi besök av Helene och Albert, vilket var skoj. Killarna lekte rätt bra tillsammans ända tills de ville ha samma leksak. Albert vann dock kampen som den äldre killen han är :)

Denna veckan är det inga kyrkoaktiviteter eftersom personalen förbereder helgens julbasar.

Regn, regn och åter regn....

Jag trodde i min enfald att vi flyttat från regnet i Göteborg till mindre regn. Men icke.... Nu har vi den tredje eller fjärde dagen med regn. Konstant regn och grått dessutom. Så det blir mycket innemys.

Just nu sitter vi på ett café i vårt lilla centrum och surfar (jag), läser (Marcus) och sover (Johannes). Servitören gav oss deras inloggning mot löftet att ALDRIG berätta det för nån. Ett löfte jag just brutit...

Igår var jag och Johannes i kyrkan igen, denna gång var det lite mer fokus på oss mammor (och pappan), så vi pratade under en timme medan barnen lekte. Därefter åt vi lunch ihop innan det var dags att ge sig av hemåt (i regnet).

Imorse hade jag visst lovat Marcus att han skulle få sovmorgon, men det hade jag glömt kl 5.45 när Johannes vaknade, så Marcus gick upp och jag sov vidare till klockan 8 :-D Får väl komma ihåg mina löften imorgon bitti istället....

Imorgon är det söndag och stängt här. Men tydligen är det nån slutrea på ett stort köpcenter här i närheten och därför har de söndagsöppet, så dit ska vi åka. Snart dags att börja tänka på julklappar ju.

Gäster

Idag är det helgdag i Belgium, en minnesdag för krigsförlusterna i första världskriget. Så Marcus har varit ledig och vi har haft våra första gäster - Marcus kollega Sofie och hennes sambo Jaan. Det var trevligt, om än lite ovant att umgås på engelska.

Annars är det bil-surf som gäller idag också, i ett mycket blåsigt och regnigt Bryssel. Gäller att utnyttja omgivningarna till max :)

Imorse fick jag sovmorgon och därefter frukost på sängen medan Marcus och Johannes åt i köket. Härligt!

Eftersom min telefon gick sönder på Landvetter fick jag ju köpa mig en ny när jag kom ner, nu har jag även skaffat ett belgiskt telefonnummer, så ikväll görs ett simkortsbyte från svenskt nummer till belgiskt. Så från imorgon har jag nytt nummer: +32 -470- 461538. Där tar jag gärna emot sms framöver :)

Imorgon är det kyrkan igen, fast då är fokus på oss mammor, så det är ingen sångstund utan "bara" lek. Igår sov Johannes över den öppna stunden i kyrkan, så vi missade sången och gitarrockandet, får bli nästa vecka istället.

Vårt nya hem

Vi börjar bli så smått klara med möblerandet av lägenheten, det som återstår är väggdekorationer i typ alla rummen, men vi får nog suga på den karamellen ett tag innan vi fixar nåt.

Så här ser vårt gästrum ut.


Och det här är vårt sovrum.

Johannes gillar våra nya sängar!

Fantasi

Idag har jag och Johannes besökt svenska kyrkans barnverksamhet (Fantasi) för första gången. Det var skoj att träffa lite andra mammor och barn och att få sjunga lite. Johannes var väldigt entusiastisk över marrackas-ägget och skakade i takt till våra sånger. Tack H och A för att ni tog med oss dit! Det var många nya intryck för Johannes, så när vi kom hem sov han i två och en halv timme. Han slår nya sovrekord mest hela tiden här nere. Kanske är det nåt i den belgiska luften som gör att man sover extra gott?! Eller så är han bara trött och omtumlad av allt nytt som han upplever hela tiden. Den långa sovstunden gav mig tid att dricka kaffe i lugn och ro, stryka våra nya gardiner och påbörja en ny bok. Så det kanske är förståeligt att jag hoppas på fler såna tillfällen :)

Parasitera

Så var det dags igen. Att surfa på någon annans nät vill säga... För tillfället sitter vi i bilen alla tre; jag i framsätet med en laptop i knät och Marcus och Johanens i baksätet. Johannes inviger sin nya bilbarnstol (som han är mycket nöjd med) och Marcus underhåller honom vid behov. Själv surfar jag på någons oskyddade trådlösa nätverk. Idag har vi varit en sväng inne i city och ätit lunch. För att vara en söndagsstängd stad var det förvånansvärt mycket folk i rörelse. Men så höll vi nog mest till i turist-kvarteren och de kan kanske inte hålla stängt bara för att det är söndag.

Snyltare

Nu ar vi installerade i lagenheten och veckans andra ikeabesok ar avklarat. Internet verkar vi fa vanta pa ett tag sa nu ar vi i den lokala Apple-butiken och surfar pa deras Demo iTouch :) Igar borjade vi lite vardagsliv har; Marcus akte till jobbet och jag och Johannes var hemma hos vara nya kompisar Helene och Albert-trevligt. Det gick dock lite vilt till och Johannes kom hem med en flasklapp.... Men vi vagar oss nog pa att umgas redan pa tisdag igen :) Tack for alla trevliga kommentarer! Foton kommer,men da ska vi nog inte surfa i butik....

Debut!

I och med att vi inte har Internet hemma har jag, Karins man, fått tillåtelse att skriva ett inlägg på hennes blogg från jobbet. Stort, mycket stort. Glädjande nog har vi skaffat Karin en ny mobil så nu är hon åter nåbar.
Idag har vi varit på Ikea och handlat det som saknades. Det blev överraskande mycket. Det är otroligt billigt här i Belgien. Tre fulla kundvagnar gick på 990 pengar, som hittat. Johannes satte nytt personrekord då han passade på att sova i två timmar i sträck. Ändå gäspade han i bilen igen på väg hem.

På väg...

Nu är vi framme i Bryssel. Inatt blir det hotell eftersom våra möbler kommer först imorgon.    

Dock tappade jag min telefon i golvet på Landvetter, så nu har jag ingen display längre. Surt. Så jag kommer inte kunna svara på sms på ett tag. Får väl försöka köpa en ny telefon för mitt svenska sim-kort.

Resan gick bra och spenderades på olika vis....   

 





Lägg märke till Johannes blick på igelkottsfrisyren i stolen framför. Han blev väldigt rädd för den, men kunde ändå inte låta bli att titta, nyfiken i en strut.....

RSS 2.0