Barnvaktandet

Igår eftermiddag var det så dags för Johannes barnvaktspremiär. Barnvakten är en gullig svensk tjej (Ragnhild) i dryga 20-årsåldern som jobbat både som barnflicka hemma i Sverige och au pair här i Bryssel.

Ragnhild kom en god stund innan jag skulle gå och då blev Johannes superblyg och skulle bara sitta i mitt knä och vågade knappt titta på henne. Efter en stund lossnade det och de satt och läste tillsammans medan jag höll mig undan. Johannes berättade även att jag skulle till doktorn, så jag tänkte att allt är frid och fröjd. Men när jag tagit på mig jackan gick det upp för honom att jag skulle gå hemifrån och han blev helt hysterisk. Stackaren. Jag försökte förklara att jag skulle komma tillbaka igen, men han lyssnade inte. Till slut fick jag gå ändå, vilket verkligen inte kändes roligt. Jag hörde ju hur ledsen han var.

Till råga på allt kom jag ut till en bil som vägrade starta då batteriet laddat ur sig. Och en man som ville att jag skulle backa bilen en liten bit så att han skulle få plats. Och så hade jag ju dessutom en tid att passa.....

Jag och mannen fick putta på vår bil tills hans fick plats framför, vilket inte var så svårt. Han undrade därefter hur jag mådde eftersom jag gråtande pratat i telefon med Marcus när han kom. Han trodde nog att det var bilen jag grät över, så jag försökte förklara på min knaggliga franska att jag var ledsen för att jag lämnat min storgråtande son hemma. Då trodde han nog att det var en bebis och inte en tvååring jag åkt ifrån... Raska steg tog mig till tunnelbanan och efter två stopp var jag vid sjukhuset. För första gången kändes det bra att veta att man, i detta land, aldrig får komma in till läkaren på exakt bokad tid utan alltid får vänta minst 15-20 minuter. För jag var inte på plats förrän 10 minuter efter utsatt tid. Lagom till detta fick jag dessutom ett sms från Ragnhild som skrev att allt var jättebra hemma och att Johannes var glad och lekte igen. Och läkarbesöket gick bra.

Så trots den dåliga starten på eftermiddagen slutade den rätt bra. Bilbatteriet sitter nu på laddning och vi hoppas att varningsblinkersen ska sluta slå på av sig själv och stjäla batterikraften.

På kvällen berättade Johannes flera gånger att det var roligt att leka med Ragnhild, så vi håller tummarna för att det ska gå bättre nästa gång de ska ses. Planen är att hon ska komma hit och leka med honom (och mig) några gånger innan det är dags för oss att gå på fest.


Vinter

Vädret här i Bryssel har inte varit det allra roligaste de senaste veckorna; mycket regn och blåst, men man får ju trotsa vädret och gå ut ändå. I fredags eftermiddag var det dock riktigt trist, så jag försökte roa Johannes inomhus med diverse pyssel, men efter en stund sa han att han ville ut och sparka fotboll och då är det bara att hänga på. Sagt och gjort; på med regnkläder och stövlar och så ut.



Regnet fortsatte under kvällen, men framåt läggdags ändrade det skepnad och när tittade ut innan vi la oss såg gräsmattan ut så här.



Tyvärr har det sen regnat resten av helgen, så det har inte blivit nån snögubbe eller snölykta. Får hoppas på att kunna bygga det i Sverige istället.

Johannes och hans far (till skillnad från mig) är väldigt förtjusta i kojor av olika slag, så när de två går upp ihop på morgonarna byggs det ofta kojor på diverse olika ställen. Sen har de kojmys där inne, igår tillsammans med en av Johannes favoritböcker.



Ikväll ska vi på julmiddag på svenska kyrkan; inbjudan fick vi eftersom jag är skribent i kyrkkobladet. Det ska bli trevligt och troligtvis livat (30 vuxna och 10 barn kommer).

Imorgon eftermiddag ska Johannes prova på att ha barnvakt (som inte tillhör släkten) för första gången. Jag hoppas det kommer gå bra. Jag ska till läkaren och det är skönt att slippa ha honom med sig. Dessutom behöver han träna inför mitten på januari när jag och Marcus ska på nyårs-event med hans jobb och Johannes ska stanna hemma med barnvakten.


Helgen som gick

Trots det tråkiga med uteblivet besök så fick vi till en rätt bra helg.

Fredagseftermiddagen spenderade jag och Johannes på lekplatsen med kompisarna Albert och Fredrik med mödrar.
I lördags förmiddag gick vi till julmarknaden i Stockel. Det var trevligt, men lite mindre "jul" än jag hade förväntat mig.



På eftermiddagen var det dags för glögg och killröj hos Nils. Det blir mycket lek och en del bråk när fyra killar ska samsas om leksakerna..... :)

Igår förmiddag åkte Marcus och Johannes till badhuset; en kär söndagstradition för dem båda. På eftermiddagen tog vi det ganska lugnt. Det är kul att se Johannes ta efter vissa saker vi gör; för det är ju klart att man vill göra som pappa.



Innan det mörknade hann vi med att sparka lite fotboll på gräsplätten i backen framför huset. Något som fick ett flertal grannar att kika i fönsterna, några av dem kikade dessutom ut genom gardinspringor för att inte synas.... Ingen sa något, så vi vet inte om de tyckte att vi gjorde helt fel; gräset är till för hundar att bajsa på, eller om de var avundsjuka för att vi hade så roligt.

Ändrade planer

På grund av det blåsiga vädret i Göteborg så har planen från Bryssel inte kunnat landa på Landvetter utan åkt tillbaka till Bryssel, vilket lett till att S, H och A inte hade något flyg att åka hit med igår, så det blir inget besök den här helgen. Även morgonflighten idag var inställd, så det verkar fortfarande vara för blåsigt. Tråkigt, men inte så mycket att göra nåt åt. De fick iallafall pengarna tillbaka så besöket får planeras in i vår istället. Men vi hade ju varit smarta och tagit det nu innan A fyller två och börjar kosta som en vuxen....

Något som är värt att notera är att flera andra bolag lyckades landa på Landvetter; vad säger det om Brussels airlines.... Sämre plan, sämre piloter eller helt enkelt högre säkerhetsmarginaler. Jag hoppas på det sistnämnda.

Julmarknader

Den här helgen kommer verkligen få jultema. Vi har besök av Sophia, Henrik och Albert mellan fredag och söndag och vi har tänkt ta med dem till julmarknaden inne i centrala Bryssel. Utöver marknadsstånden ska det tydligen finnas både pariserhjul och skridskobana där. Vi har inte varit där tidigare, så det blir nytt för oss också. Det är även julmarknad på torget här i Stockel; det står ett stort tält över hela torget. Inte heller denna marknad har vi besökt förut, eftersom vi var i Sverige motsvarande helg förra året.

Dessutom väntar glöggmys hos Johannes kompis Nils med föräldrar.

God Trevlig Tredje-advents-helg!

 


Andra advent

Idag är det redan andra advent, något som är svårt att tro när man befinner sig i ett tiogradigt Bryssel med lätt regn. Just i år verkar det förvisso vara ungefär samma väder i Göteborg, men man önskar sig ju vinterväder kring advent för att julkänslan ska infinna sig.

Hjälper inte vädret till så får man försöka få julkänsla på annat sätt. Bland annat genom att dricka glögg, något som jag och Marcus för tillfället gör nästan dagligen då vi har väldigt mycket glögg hemma. Jag hade köpt ett par flaskor på Ikea senast jag var där och eftersom Marcus inte visste det, så passade han på att fylla på förrådet förra helgen när han var på Ikea.

Dessutom har vi pysslat lite här hemma. I fredags eftermiddag när Marcus kommit från jobbet pysslade hela familjen samtidigt som vi drack glögg (inte Johannes dock, han insåg förra helgen att han inte tycker det är gott) och lyssnade på julmusik. Jag hade glömt hur roligt det var att klippa och klistra julpyssel.



Igår bakade jag och Johannes lussekatter. Tyvärr blir de inte lika goda som i Sverige, för saffranet här har betydligt mindre smak. Men de blev gula och fina iallafall. Johannes var dock inte så intresserad av att smaka sen, han ville bara åt russinen.... Efter att regnet upphört tog vi oss till lekplatsen på eftermiddagen.

Idag har Marcus och Johannes varit på badhuset. Johannes kom hem stolt som en tupp och berättade att han hoppat från kanten. Det hade bara blivit ett hopp, för han hade nog tyckt att det var lite läskigt. Till lunch passade han på att uppdatera sig på affärsfronten.



Så framöver kanske det finns någon som uppskattar ett medlemskap i Unga aktiesparare mer än flickorna Holm nånsin gjorde ;)

RSS 2.0