Sommarvecka

Det fina vädret har följt med oss in i veckan, så det har varit shorts och sandaler som gäller på eftermiddagarna efter dagmamman. Och en massa lek, så Johannes har sovit gott om nätterna. Och då gör även hans mamma det. Hans pappa är i Tallinn och sover gott på hotell.

Lämningarna hos dagmamman är fortfarande lika jobbiga, men han gråter inte lika länge efter att jag gått. Idag var det "bara" fem minuter. Dessutom har han, både idag och igår, lekt när jag kommit för att hämta honom, till skillnad från förut när jag mötts av en gråtande son. Det känns väldigt skönt faktiskt. Han har ju alltid med sig hunden Harald och fram tills igår har han haft honom i famnen när jag kommit och hämtat, men dessa två dagarna har han legat i hallen dit Johannes inte har tillträde, vilket jag tolkar som att han är nöjd utan. Så även om det fortfarande är väldigt jobbigt att lämna, så känns det som vi gör framsteg. Från nästa vecka ska han dessutom gå dit en kort stund på fredagar för att det inte ska bli så långt som mellan onsdag och måndag. Det var dagmammans förslag och vi nappade direkt, alla vinner ju på en nöjd Johannes vid lämning.

Imorgon åker vi till Göteborg för att äntligen få träffa lilla kusin Åsa. Vi ser fram emot detta. Dessutom har vi bokat in en hel del andra roliga saker, så det blir nog en välfylld helg, men det gäller ju att passa på när man väl är i stan.

Tyvärr har kameran legat inne hela veckan, så bilden är från förra veckan när jag och Johannes bakade muffins. Han tyckte det var väldigt roligt att köra med elvispen, så jag har nog aldrig sett en så pösig ägg- och sockerblandning :)



Tobias; eftersom jag inte frågat familjen Hörding om lov att publicera några bilder på dem, så la jag inte upp någon i det förra inlägget.

Helgbesök

I helgen som gått har vi haft besök av familjen Hörding, vilket har varit väldigt trevligt. Johannes tyckte det var jätteskoj med barnen, fyra och sex år gamla. De tyckte emellanåt att han var mindre rolig när han rev deras legotorn eller ville vara med och spela dataspel. Men oftast var de väldigt snälla och lät honom vara med och leka, vilket han tyckte var toppen. Han har inte varit riktigt frisk, vilket yttrat sig i dåligt matintag och dålig sömn. Men efter en stadig fika idag på eftermiddagen var han nästan sig själv. Iallafall i någon timme, innan han höll på att somna på Marcus mage vid kvart över fem. Då blev det bad och lek i massor för att hålla honom vaken till normal sovtid.

Bryssel har visat sig från sin bästa sida med kanonväder både idag och igår. Vi har hunnit med en hel del; marknad, lekplats *2, sightseeing i centrum, lunch på stan och så har vi njutit av solen i trädgården.



Helgens två roligaste episoder skedde dock båda i fredags när Marcus var på jobbet. Johannes satt och rotade i någon av barnen ryggsäckar där de packat ner diverse lekfigurer.

Johannes tar upp nedanstående figur och utbrister "pappa". Något som tre av oss vuxna tycker är hysteriskt roligt, den utpekade (Marcus) är mindre road.... Men visst finns det likheter?!



Därefter tog han upp ännu en figur, denne kallade han för "morfar".Semesterskägg i all ära, men hann det verkligen bli så långt?!






Sjukling

Så kom då första sjukan sen starten hos dagmamman. Jag vaknade vid halv tolv inatt av att Johannes var orolig i sin säng. Jag lyfte över honom till oss och insåg att han var skållhet. 39.7 visade termotern. Efter en alvedon sjönk tempen och vi somnade om. När vi vaknade imorse hade febern stigit igen och han hade då 39.7, bara att vara hemma och ta det lugnt idag med andra ord. Vi behövde dock lite mat, så jag satte honom i vagnen för att gå till affären. Det gäller att bylsa på en febersjuk kille ordentligt.



Förmiddagen spenderades i soffan där vi läste böcker, åt mellanmål, skypade med pappa (morfar) i Öllsjö och så passade Johannes på att sova en stund i mitt knä. Nu ligger han i sängen och sover middag och jag ska försöka få lite gjort på min franskaläxa.

Höstpiff

Jag och Johannes tog en tur till Ikea och köpte lite nya krukor och blommor och höstpiffade lite i hans rum och i gästrummet. Helt plötsligt kändes rummen inte lika tomma och obebodda längre.





Dessutom har vi en fin blomma som Marcus köpte sig i 35-årspresent. Hans moster och morbror (och tillika gudföräldrar) skickade honom en internationell blomstercheck i födelsedagspresent. En rolig och bra present, då vi fick prova att handla blommor i blomsterhandel istället för på torget.



Tervuren

Igår förmiddag tog vi bilen till ett närliggande samhälle, Tervuren, då vi fått tips om att det går att köpa billiga och bra blöjor där (en vara som annars är väldigt mycket dyrare här än i Sverige). Dessutom tyckte vi att det kunde vara trevligt att strosa i lite nya butiker. Tervuren var en liten, men ganska charmig småstad. Lite småsovande som bara en småstad kan vara. Efter att ha gått igenom centrum var det lagom med lunchpaus för Johannes. Medan han åt sina medhavda pannkakor passade jag och Marcus på att fika lite.



Eftermiddagen spenderades på lekplatsen med kompisen Fredrik och hans mamma och därefter var det dags för middag. Johannes hade tur och hans favoriträtt serverades; kyckling, ris och sås :)



Idag är det söndag, vilket är lika med badhusbesök för killarna. Själv är jag hemma och har städat, lagat lite kläder och ska nu sätta mig och försöka plugga lite innan de kommer hem igen.

En bestämd ung herre

Som rubriken säger, så är det vad vi har i vårt hem. Inte mig emot egentligen, då jag tycker det är lite charmigt med egna åsikter och "personlighet", men då får man visst som mamma även ibland acceptera att saker och ting inte blir som man själv tänkt sig.

Idag när vi skulle åka till kyrkan så skulle Johannes nämligen tvunget ha hörselskydd på sig. Jag försökte locka med kepsen istället då den är en stor favorit, men idag var den inte vatten värd. Så det var bara att gå hemifrån med en nöjd, och hörselskyddad, liten kille.





Jag tyckte själv att han var rätt söt i skydden och det var inte förrän vi gick från spårvagnshållplatsen till kyrkan som jag insåg att det kanske fanns personer som trodde att jag var orolig över att Johannes skulle få sin hörsel förstörd och därför satt på honom hörselskydden :)

Intressen

Vi har försökt uppmuntra Johannes till att odla både typiska tjejintressen såväl som typiska killintressen. Än så länge verkar vi dock ha gått bet på tjejbiten då hans favoriter är truckar, traktorer, lastbilar, spårvagnar, brandbilar osv osv osv. Så gissa om jag blev glad då han under kvällens lek tog fram dockan ur en av lådorna och la den i kärran för att köra runt med. När jag frågade honom vad det var han hade lagt i kärran svarade han dock glatt: "gobben". Så intressant var alltså "tjejgrejen" dockan.....



Idag har jag tagit min första franskalektion! I två timmar satt jag med en privatlärare och grillades på diverse fraser, ord, uttal, verbböjningar mm. Fortsätter det i sånt tempo kommer jag nog lära mig rätt mycket under kursens gång (=i höst). Det var väldigt roligt att göra något nytt och som dessutom gav hjärnan en utmaning. Den kan ju lätt bli lite intorkad när man är mammaledig.

Morgonbakning

Idag var det min tur att gå upp med Johannes och vi kom överens om att vi skulle baka bullar att äta till frukost när Marcus kommit upp. Johannes har tidigare varit med när jag bakat med assistenten, men aldrig när jag gjort det "för hand". Han tyckte det var väldigt spännande och ville gärna hälla i mjöl och röra. När det däremot kom till att baka ut bullarna överlät han det gärna till mig eftersom han tyckte det var lite för kladdigt :)













Efter frukost och skypande med Skoghall åkte Marcus och Johannes iväg till badhuset och de väntas hem vilken sekund som helst. Badhuset är ett bra söndagsnöje och ett bra tillfälle för Johannes att inse att det går att göra saker utan sin mamma. 

Så var det helg igen...

Vardagsveckor utan måndag tenderar att gå ganska fort. Nu är det redan fredag och helg igen. Marcus brukar dessutom försöka sluta tidigt på fredagar, så vi får en lång helg tillsammans alla tre.

Även idag har vi varit i kyrkan, fast idag var det "fri lek" med favoritkompisarna medan mammorna satt och snackade i soffan. Bra upplägg tyckte vi nog allihop.

Vad gäller Johannes och dagmamman, så är det en annan, och inte så rolig, historia. Han hade gråtit till och från hela tiden i tisdags och grät när jag hämtade honom, men blev glad så fort han såg mig. I onsdags när vi kom till hennes entrédörr började Johannes genast att säga "mamma" och "nej" ett antal gånger och klamrade sig krampaktigt fast i mig. Till slut tog dagmamman honom ifrån mig och gick in i lekrummet och det sista jag såg var ett panikslaget, storgråtande ansikte. Det var inte roligt.... När jag kom och hämtade honom blev han återigen väldigt glad. Dagmamman kunde visa lite film från när han faktiskt lekte utan att gråta under förmiddagen, så hela tiden hade han ju inte varit ledsen. När vi pratar om dagmamman här hemma säger han numera "nej", och han har blivit väldigt mammig och är livrädd att jag ska lämna honom. Igår när vi kom till kyrkan var det en man som drog in vår vagn och jag stod kvar utanför. Då bröt Johannes ihop och skulle sen bara sitta i min famn en bra stund innan han ville gå ner för att leka. Så det känns inte så jätteroligt inför måndagen, men vi får försöka bita ihop och hoppas att det blir bättre med tiden.

I helgen väntar lite shopping och badhuset för killarna. Johannes behöver göra lite saker utan mig och lära sig att jag finns kvar även om jag inte är med honom hela tiden, så då är badhuset med pappa en perfekt sysselsättning på en söndagsförmiddag.

Idag bjuder jag på en sommarbild från Göteborg: mellanmål på trappan "hemma" i huset



Det gamla vanliga är åter

Man märker att hösten kommit när det är dags för kyrkans barngrupper igen! Idag har vi varit på första torsdagstillfället. En del bekanta ansikten och några nya. Efter sång och lek och ärtsoppa somnade Johannes gott i vagnen på tunnelbanan hem. Han sover nu vidare i sängen och jag passar på att uppdatera mig om världsläget...

Det regnade en del på förmiddagen, men nu har det klarnat något, så det kan nog bli lekplatsen i eftermiddag.

Några bilder från en lekplats i Korfu stad som vi passade på att besöka när planet var försenat hem i måndags.









Moster

Under helgen som gått (närmare bestämt i söndags natt) blev jag moster till Annas och Björns lilla dotter. Det är otroligt roligt och det känns rätt speciellt när ens yngre syskon får barn. Vi längtar efter att få träffa den lilla tösen och de nyblivna föräldrarna; tur att vi har en resa till Göteborg inbokad om drygt tre veckor!

Ny vardag

Idag har vår nya vardag börjat; Johannes är själv hos dagmamman för första gången. Lämnandet gick väl ungefär som förväntat. När han insåg att jag faktiskt inte skulle stanna var det väldigt mycket "nej" och "mamma" plus att han bara skulle sitta i mitt knä. Efter ett stund försökte jag gå igen, men han var fortfarande inte så sugen på det. Men dagmamman tog med honom till lekdelen och även om jag såg att han grät när jag gick, så var det bara att vinka och gå. Och faktiskt så klarade jag mig utan att själv gråta. Än så länge har hon inte ringt heller, så han blev säkert glad efter ett tag. När jag var där så kom dessutom hans favoritkompis.

Semestern på Korfu var helt fantastisk. Sol och värme och bad i massor, precis vad vi behövde. Så nu är vi pigga och utvilade och har fått lite sol på nästan. Redo för hösten med andra ord :)
 
På bussen på väg mot hotellet



Spanar efter grävskopan, traktorn och lastbilen som snabbt blev poppis hos Johannes. Han fick dessutom sitta hos traktorföraren och tuta; något som uppskattades av både far och son.



Glasspaus


Strandlek




RSS 2.0